Početkom septembra fondaciji se obratila Milica Arsić, majka devetnaestomesečne devojčice, Noe Savić. Noa je rođena prevremeno, u šestom mesecu trudnoće. Bila je teška samo 760 grama, a dugačka 32 cm.

Doktori su smatrali da nema više od 10% šanse da preživi. Prva dva meseca, bila je na aparatima za održavanje života na odeljenju intenzivne nege Instituta za neonatologiju u Beogradu. Nakon toga, prebačena je na polu – intenzivnu negu, gde je boravila još tri meseca, a na odeljenju dečije neurohirurgije u Tiršovoj bolnici je provela još dva meseca.

S obzirom da se rodila tako rano, puno se borila kako bi sebi osigurala život na ovoj planeti. Izborila se sa retinopatijom – slepilo, duktusom – rupom na srcu, refluksom – nemogućnost zadržavanja hrane u želudcu, zbog čega nije jako dugo mogla da jede. Prvi obroci su joj bili svega 1 ml mleka. Imala je nekoliko sepsi – trovanja i infekcija krvi, ekstremno nezrela pluća, petnaest transfuzija krvi i još puno drugih problema. Kao rezultat infekcija i prevremenog rođenja, imala je ozbiljna krvarenja na mozgu, krvarenja trećeg stepena ( od mogućih 4 ). Kao posledica tih krvarenja, dobila je hidrocefalus. Hidrocefalus je u narodu poznat kao „Vodeni mozak“ ili „Voda u mozgu“. Tečnost u kojoj mozak ,,pliva,, se naziva likvor. Ta tečnost se proizvodi u komorama koje se nalaze na samoj sredini mozga. Hidrocefalus nastaje usled poremećaja toka likvora. Uzrok može biti krvarenje na mozgu, nešto može blokirati njegov prirodni tok kroz kičmu, ili, pak, može, usled traume, da proizvodi više tečnosti nego što može da odvodi. To dovodi do toga da komore pritiskaju mozak iz centra ka lobanji, ne dozvoljavajući mu da raste i da se razvije, usled čega nastaju ozbiljna oštećenja mozga. Ukoliko se ne leči, može dovesti do kobnih posledica.

Kod Noe su sva tri uzroka prisutna. S obzirom da je bila ekstremno nezrela beba, kanal kuda bi likvor trebalo da prolazi, zapušen je. Zbog krvarenja na mozgu, nastale su ciste koje remete rad komora, a kao trauma prevremenog rođenja i krvarenja, likvor se proizvodi u abnormalnim količinama.

Lek za hidrocefalus još uvek ne postoji, ali najčešći način lečenja je ugradnja aparata pod nazivom „Shunt“ ( Šant ). To je pumpica koja se spaja sa dugačkom tankom cevčicom. Ona se potom plasira kroz malu rupu u lobanji, u same komore mozga, odvodeći višak tečnosti u stomačnu duplju, ispod kože glave, vrata i abdomena. Noi je prvi šant ugrađen kada je bila stara samo 20 dana i imala oko 800 grama. Već sa 8 meseci, ugrađen joj je još jedan šant, tako da trenutno ima dve pumpice. Ona sada ima 19 meseci. Pre 7 meseci  imala je svoju 11 operaciju mozga. Takođe je imala ozbiljne infekcije šanta, ekstremnu drenažu i dosta revizija (kada se pumpica zapuši ili inficira). Njen neurohirurg je uradila sve što je u njenoj moći, ali je za dalje lečenje bilo je potrebno da Noa ode u Boston, Masačusets, USA (Boston Children’s Hospital), kako bi joj pionir dečije neurohirurgije doktor Bendžamin Varf izvadio ciste koje stvaraju ove probleme i stalna zapušenja. Pokušao bi da joj spoji odvojene komore i izvadi barem jedan šant. Takođe, postoji mogućnost da je Noa kandidat za najnoviju operaciju hidrocefalusa, koju je on usavršio i doveo do nas. Sa takvom operacijom, u 75% slučajeva, deca žive bez šanta.

Porodica je u gotovo dvadesetomesečnoj borbi istrošila sve finansijske resurse i bila primorana da se obrati za pomoć fondaciji “PODRŽI ŽIVOT”.

Upravni odbor fondacije „PODRŽI ŽIVOT“ doneo je odluku da preuzme finansiranje lečenja Noe Savić.

Noa je prevazišla sva očekivanja. Vrlo je vesela, nasmejana i znatiželjna beba. Iako je teška samo 6 i po kg sa svojih 19 meseci, ona prkosi zakonima medicine od trenutka kada je rođena, a mi se nadjamo da će težak početak života zaboraviti i nastaviti dalje sigurnim koracima.

Pošaljite sms na 5757 (u tekstu: Za Nou) i donirajte 100 dinara, ili uplatite novac na tekuće račune.

Dinarski tekući račun:
205-999-98

Devizni tekući račun: 0070800039876
SWIFT–BIC: KOBBRSBG
Name: KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD
Street: Svetog Save 14
City, Country: 11000 Belgrade, Republic of Serbia
Beneficiary IBAN/ Account Number: RS35205007080003987695
Company name: FONDACIJA PODRŽI ŽIVOT
Street: VOJVODE STEPE 353/I
City, Country: Beograd (Voždovac), REPUBLIC OF SERBIA

Pin It on Pinterest