Održana je specijalna projekcija animiranog filma „Daj gol“  u bioskopu Cineplexx – Delta City, a  organizovana je i aukcija za prikupljanje sredstava za pomoć Mili Radunović kojoj je dijagnostikovana Bilateralna Моyamoya gr III/IV Suzuki. Моyamoya je neurološko oboljenje, progresivna bolest koja pored toga što izaziva konvulzije, bolove u glavi šlog, posledice za bolesnika motorički deficit, ozbiljne tegobe pa čak i smrt.

fondacija-podrzi-zivot-1

Posetioci su na aukciji  bili u prilici da uz svaki kupljen artikal dobiju i autograme ekipe filma. Kompanija Pertini je obezbedila fudbalske lopte koje  potpisane su od strane fudbalera fudbalskih klubova „Crvena Zvezda”i Partizan, a Savo Milošević i Sergej Trifunović su i na licu mesta potpisivali lopte.

Razgovarali smo sa Sergejem Trifunovićem, jednim od osnivača Fondacije.

fondacija-podrzi-zivot 2

Prošle godine Srbija se podigla na noge i sakupila sredstva za operaciju Tijane Ognjanović. Da li se u tom period nešto promenilo?

“Sve se promenilo. Tada smo sakupljali novac za jedno dete, a sada za više njih. Sada imamo SMS broj, transparentni račun, spisak dece koja čekaju pomoć… Sve je dijametralno suprotno od slučaja male Tijane. Da ne bi bilo malverzacija, napravili smo i upravni odbor koji procesuira sve slučajeve, a u kome sede i neka imena od integriteta i poštovanja, kao što su Svetislav Basara, Žarko Paspalj itd. Sada ne postoji šansa da se sakupi više novca nego što je potrebno jer ukoliko bude više para, one se automatski prosleđuju za sledeće dete.”

Mila Radunović

Mila Radunović

Fondacija Podrži život ima svoju veb stranicu, kancelariju i svi roditelji iz bilo kog dela Srbije mogu da stupe u kontakt sa njima i zatraže pomoć.

I dalje se najveći deo prihoda sakuplja preko sms broja 5757, kaže Sergej za Best portal. Računica je jednostavna – ako bi milion ljudi pustilo jednom mesečno samo jedan sms na jasno vam je koliko bi para bilo na računu za pomoć bolesnoj deci.

Ko odlučuje ko je primarni slučaj?

“Odlučuje hitnost samog slučaja. Trenutno su Mila Radunović i Sergej Milićević hitni slučajevi. Ostaloj deci su potrebne neke manje urgentne stvari kao što su proteze, operacije oka…”

fondacija-podrzi-zivot-3

Na konferenciji za novinare bio je i prijatelj fondacije  Savo Milošević.

„Imao sam priliku i ranije da učestvujem u ovakvim manifestacijama. Sada je najvažnije da pomognemo ovim mališanima, a i mi koji pomažemo se posle toga osećamo bolje i lepše jer to i nas čini boljim ljudima. Imao sam priliku da I ranije učestvujem u raznim manifestacijama za pomoć deci I moram da kažem da ono što je posebno dirljivo je činjenica da je deci kojoj pomognemo često samo naše prisustvo znači više od materijalne pomoći. Da jednim delom budemo deo njihovog života. Nema lepšeg osećaja”.

Izvor: www.tvbest.rs

 

Pin It on Pinterest